Historien om Norrland. Del 1, Dimmans land (pocket)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
219
Utgivningsdatum
2024-10-02
Förlag
Volante
ISBN
9789179653934

Historien om Norrland. Del 1, Dimmans land E-bok

(1 röst)  |   Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2024-10-02
219
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
"Norra Norrland hade varken slott eller vikingar. Flera symboler för den svenska historien, så som generationer av historieberättare lärt oss att förstå den, saknas helt. Men här finns en annan historia - som också är del av den svenska."

Idéerna om Norrland har skiftat genom historien. Från ett okänt land fyllt av mystiska väsen, till kolonin som skulle ge svenskarna obegränsad tillgång till silke och saffran. Från industrinavet som lockade världens främsta hjärnor mot polcirkeln, till avkroken där ingen längre kunde bo.

I den första delen av Historien om Norrland - Dimmans land - får vi genom isens tillbakagång följa hur Norrland blev befolkat. Hur den avlägsna landsändan ur ett sydsvenskt perspektiv förblev höljd i dunkel ända fram till järnvägens utbyggnad under andra hälften av 1800-talet. Och hur dimman långsamt lättar.

Det här är den oberättade historien om Norrland.

Robin Olovsson (född 1985) är specialiserad på norrländsk historia och genom Historiepodden har han blivit en av landets mest folkkära folkbildare. Historien om Norrland är Robin Olovssons debutverk. Dimmans land : från istid till hungerår, är den första av två delar. Den andra delen, Framtidens land, utkommer i september 2025.

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Historien om Norrland. Del 1, Dimmans land. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Ett måste att läsa för alla
    Niklas, 19 oktober 2024

    Denna bok borde läsas av alla och speciellt de som bor i norr, oavsett historie intresse eller ej. Väldigt intressant, lättläst och ser fram emot del 2. Måste sägas att det är helt otroligt de luckor som finns om de norra delarna och hoppas att många lärare som bor i närheten av de historiska platserna tar med barna dit så de lär sig mer om sin kulturella bakgrund.