Balansakten : Medelklassen som lever ur hand i mun (häftad)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
100
Utgivningsdatum
2013-03-25
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Söderström, Vera (form)
Dimensioner
180 x 110 x 5 mm
Vikt
100 g
SAB
332.024009485,Qci
ISBN
9789175669151

Balansakten : Medelklassen som lever ur hand i mun

(9 röster)  |   Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-03-25

Slutsåld

Trots att Sverige är ett av världens rikaste länder är befolkningen inte särskilt förmögen. De flesta har hus, banklån och statligt pensionssparande, men få har egna besparingar. För stora grupper är vardagen en balansakt. En fjärdedel i åldrarna 30-49 år klarar sig inte längre än fyra veckor utan lön. Nästan hälften i samma grupp har max 50 000 kronor på sparkontot.
Historien om svenskt nittonhundratal, när de gemensamma trygghetssystemen och välfärdsstaten växte fram, är också berättelsen om hur förutsättningarna för människor att själva spara kraftigt försämrades. För varje krona svensken betalade i skatt, fick hon en krona mindre att använda efter eget huvud. Konsekvenserna av utvecklingen är idag tydliga. Trots materiellt välstånd saknar många svenskar marginaler i vardagsekonomin. Den här boken handlar inte om människorna i tv-programmet Lyxfällan, utan om alla dem som arbetar hårt, är sparsamma och ändå tvingas vända och vrida på slantarna i slutet av månaden.
I Balansakten får läsaren följa med på en resa i den medellösa medelklassens land i jakten på svar. Hur kommer det sig egentligen att svensken frivilligt gav upp sina hårt förvärvade pengar? Vad innebär bristen på marginaler och privat sparande i människors vardag och för samhället i stort? Och hur kan Sverige åter bli ett land där sparsamhet och privat förmögenhetsbildning är en självklarhet?
Philip Lerulf, 30 år, är utbildad journalist och verksam som kommunikationskonsult. Tidigare var han ansvarig för frågor om privatekonomi och förmögenhetsbildning på Timbro.

Historien om vår tids tysta majoritet.
Daniel Somos, fondförvaltare & sparstrateg

Svensk vardagsverklighet i en historisk och ideologisk
belysning. Lerulf aktualiserar viktiga perspektiv i en i
övrigt teknokratiserad debatt.
Fredrik Haage, talskrivare åt socialminister Göran Hägglund

Den stora välfärdsstaten har lett till en proletarisering av en rätt stor del av svenska folket. Förblu ande många är egendomslösa, trots att de har en historiskt sett hög konsumtionsnivå. Lerulf för en angelägen debatt om avvägningen mellan medborgarnas frihet och välfärdsstatens storlek.
Nils Lundgren, nationalekonom och tidigare
chefsekonom på PK-banken (numera Nordea)

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Balansakten : Medelklassen som lever ur hand i mun. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Den får en att tänka till kring sin privatekonomi, bra...

    Den får en att tänka till kring sin privatekonomi, bra och lätt att ta till sig. Kan mycket väl rekommenderas!

  2. En intressant bok som ger de mest elementära råden för...
    Kiruna 1973, 12 maj 2013

    En intressant bok som ger de mest elementära råden för en god personlig ekonomi. Råden är bra men för många blir det tyvärr ett önsketänkande.

  3. Jag var ute efter massa smaskiga och detaljerade fakta...
    E. Dantes, 2 maj 2013

    Jag var ute efter massa smaskiga och detaljerade fakta om hur mycket pengar folk har osv. Boken tar upp vissa exempel, men mättade inte min nyfikenhet. Dessutom känns det mest som att den tar upp saker som redan är självklara. Nyhetsvärdet uteblir. Dessutom lite kort.

Fler böcker av Philip Lerulf

  • Marionetterna

    Philip Lerulf

    Välfärdens erbjudande är inte ristat i sten. Förändringarna som skett de senaste hundra åren har alltid speglat samhällsutvecklingen. Men hur långtgående förändringar kan vi gå med på? Hur uthållig är tilliten om staten inte längre lever upp till ...

  • Marionetterna : Socialförsäkringarna, tryggheten och priset vi betalar

    Philip Lerulf

    Det svenska välfärdskontraktet mellan medborgarna och staten bygger på tillit. Vi accepterar höga skatter, men förväntar oss i gengäld en omfattande ekonomisk trygghet om vi förlorar jobbet, blir sjuka eller behöver vara ifrån arbetet under barnen...