Berättelsen på min rygg : Indiens daliter i uppror mot kastsystemet - Prosa, essäer, dokument (pocket)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
330
Utgivningsdatum
2006-08-01
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Ann Björkhem, Hans O Sjöström, Zack O'Yeah
Medarbetare
Rydell, Lisa (form)
Dimensioner
222 x 145 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Oabka,Hce(s)
ISBN
9789170372223

Berättelsen på min rygg : Indiens daliter i uppror mot kastsystemet - Prosa, essäer, dokument

Indiens daliter i uppror mot kastsystemet; prosa, essäer, dokument

Inbunden,  Svenska, 2006-08-01

Slutsåld

De har kallats kastlösa och oberörbara, de fattigaste och mest förtryckta grupperna i det hierarkiska indiska samhället.
Idag kallar de sig daliter, ett namn som står för uppror mot kastsystemet och kamp för mänskliga rättigheter.
Dalitaktivismen har låtit tala om sig alltmer på senare tid, allt-ifrån Dalit Panthers framträdande i början av 70-talet till manifestationerna i samband med World Social Forum i Bombay 2004. Dalitförfattarna har också tagit steget in i litteraturens tidigare stängda rum. Deras berättelser är ofta självbiografiska vittnesmål om orättvisor, fördomar och förnedring.
I denna volym presenteras för första gången på svenska en rad av de indiska dalitförfattarna. Mogalli Ganesh skildrar den tragi-komiska dramatiken kring byns stinkande skitgrop. Urmila Pawar minns skolkamraternas hån och lärarens övergrepp, och Bama berättar om polisens misshandel av daliter som försvarar sin begravningsplats.

Boken innehåller också ett urval viktiga dokument inifrån dalitrörelsen, bland annat förgrundsgestalten B R Ambedkars texter om Buddha, Marx och Gandhi och det berömda Dalit Panther-manifestet från 1973.

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Vårpall

    Anneli Wiklund, Eva-Maria Hardtmann

    Året är 1994. Lugnet ska snart rivas, men fortfarande är det liv och rörelse bland barackerna och skjulen. Millan har hittat den perfekta husvagnen och ska äntligen få ett hem. Spiken tar emot besök i sitt garage, bröderna Conny och Bernt bor fort...

Övrig information

De har kallats kastlösa och oberörbara, de fattigaste och mest förtryckta grupperna i det hierarkiska indiska samhället. Idag kallar de sig daliter, ett namn som står för uppror mot kastsystemet och kamp för mänskliga rättigheter. Dalitaktivismen har låtit tala om sig alltmer på senare tid, alltifrån Dalit Panthers framträdande i början av 70-talet till manifestationerna i samband med World Social Forum i Bombay 2004. Dalitförfattarna har också tagit steget in i litteraturens tidigare stängda rum. Deras berättelser är ofta självbiografiska vittnesmål om orättvisor, fördomar och förnedring. I denna volym presenteras för första gången på svenska en rad av de indiska dalitförfattarna. Mogalli Ganesh skildrar den tragi-komiska dramatiken kring byns stinkande skitgrop. Urmila Pawar minns skolkamraternas hån och lärarens övergrepp, och Bama berättar om polisens misshandel av daliter som försvarar sin begravningsplats. Boken innehåller också ett urval viktiga dokument inifrån dalitrörelsen, bland annat förgrundsgestalten B R Ambedkars texter om Buddha, Marx och Gandhi och det berömda Dalit Panther-manifestet från 1973. Boken utges i samarbete med Indiska biblioteket.