Människor med funktionsnedsättningar mår både fysiskt och psykiskt sämre än andra. De har sämre boendemiljöer, tunnare sociala nätverk och svårare att få och behålla ett arbete, vilket leder till att de lever i ekonomiskt ansträngda livssituationer och löper betydligt större risk än andra att drabbas av utanförskap.
Funktionshinderspolitikens mål är att skapa ett samhälle som saknar hinder för delaktighet och att arbeta för jämlika levnadsvillkor för alla människor, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Detta kan ses som en strävan mot en samhällsgemenskap med mångfald som grund, där samhället ska utformas så att alla människor kan vara fullt delaktiga i samhällslivet. Men hur väl rimmar detta mål med praktiken?
Denna bok ger en aktuell inblick i vad forskningen inom området har kommit fram till när det gäller delaktighet, tillgänglighet och utanförskap för både barn och vuxna med olika typer av funktionsnedsättningar. Boken kan med fördel användas på olika utbildningar med fokus på funktionsnedsättningar, till exempel inom socialt arbete och i vårdutbildningar, men även som ett stimulerande diskussionsunderlag för de vårdarbetare som i sitt dagliga arbete möter och arbetar med personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Socialt arbete : en grundbok
av Anna Meeuwisse, Hans Swärd, Sune Sunesson, Marcus Knutagård
(inbunden).