Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Sveriges historia (del 7)
Antal sidor
686
Utgivningsdatum
2012-09-11
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Harrison, Dick (red.)
Dimensioner
245 x 180 x 50 mm
Vikt
2010 g
SAB
Kc.5
ISBN
9789113023908

Sveriges historia : 1920-1965

(28 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2012-09-11

Slutsåld

"Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade."

Det är Per Albin Hansson som talar. Han leder det socialdemokratiska partiet i opposition 1928 och utnyttjar det borgerliga ordet "folkhem" för att fylla det med ett socialdemokratiskt innehåll. Och tittar vi på den svenska historien mellan 1920 och 1965 ser vi en utveckling som Per Albin nog skulle ha gillat: siffrorna för livslängd, reallöneökning, semesterveckor, utbildningsgrad, bostadsstorlek, pensioner och valdeltagande har ökat markant, medan de för arbetslöshet, fattigdom och tbc har sjunkit rejält.

Detta land uppe i norr som dessutom - av klokhet eller feghet - klarade sig undan andra världskriget, och som redan av sin samtid betraktades med såväl avund som djup misstro. Sverige tog den förnuftiga medelvägen mellan kapitalism och kommunism, skrev amerikanen Marquis Childs beundrande, medan den österrikiske ekonomen Friedrich von Hayeck varnade för att samma väg kunde leda till träldom.

Gårdagen tolkas ju alltid i ljuset av nutiden, vilket innebär att historikernas frågor och forskningsområden varierat från tid till annan. Likt årsringar på ett träd avlöser de olika inriktningarna varandra: intresset har i takt med tiden fokuserat på politisk historia, facklig historia, social historia, kvinnohistoria, genushistoria. Att fånga in alla dessa berättelser och perspektiv, att söka skriva en översiktlig men ändå vetenskapligt tillförlitlig historia har varit författarnas strävan eftersom det är en historia värd lära känna.

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sveriges historia : 1920-1965. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lättläst, kunnig och rolig. Exempelvis hur glödlampans...
    Göran Sjödén, 3 juni 2013

    Lättläst, kunnig och rolig. Exempelvis hur glödlampans introduktion i samhället revolutionerade vardagslivet är lysande. Andra världskrigets påverkan på Sverige skildras särskilt väl genom de många referenserna till forskningsprojektet "Sverige under andra världskriget", som återges översiktligt och lättfattligt.

Fler böcker av författarna