Detta är den första nyskrivna etymologiska ordboken på svenska sedan 1960-talet. Elias Wesséns Våra ord, deras uttal och ursprung utkom första gången 1961 och Elof Hellquists Svensk etymologisk ordbok kom ut i omarbetad och utvidgad upplaga 1939.
Norstedts etymologiska ordbok söker härleda närmare 20000 svenska ord tillbaka till deras ursprung. Ibland blir det en resa långt tillbaka i tiden och genom många olika språk, ibland är det fråga om nybildningar från vårt eget århundrade. På senare tid har vi fått in många nya ord i vårt språk. En ny brödsort, ciabatta, har vi hämtat från italienskan och vi får veta att ordet egentligen betyder uttrampad sko! Sunkig är en variantform av äldre svenska 'sjunkig' med betydelsen som man lätt sjunker ned i; som lätt ger efter.
Som en extra finess har den här etymologiska ordboken försetts med över 200 belysande specialartiklar kring ord och uttryck. De bjuder på en inspirerande och intressant läsning och blir ett komplement till ordboksartiklarna.
Birgitta Ernby och Språkdata vid Göteborgs universitet har lyckats med konststycket att skapa en vetenskapligt vederhäftig och samtidigt lättillgänglig ordbok.
Det finns 3 recensioner av Norstedts etymologiska ordbok. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Norstedts etymologiska ordbok är mycket bra. Den är lättläst
och man kommer inte in i för många komplicerade förklaringar
eller grammatiska hänvisningar, så det går mycket bra att förstå för-
klaringarna och ursprunget, eller ursprungen, till ordet.
Förutom ordens ursprung beskriver den ofta också orden först på ett bra sätt - som en bra ordbok.
Tunna förklaringar och ganska glest urval. För den som...
Tunna förklaringar och ganska glest urval. För den som söker förklaringar till ord är denna bok bortkastade pengar. Lägg i stället ut en slant ytterligare och få ett material som är användbart.